sunnuntai 21. elokuuta 2022

Tuire Malmstedt: Lumihauta

 

kuva Aula & Co


Rikostutkijat Matilda Metso ja Elmo Vauramo kokevat uransa järkyttävimmän tapauksen jyväskyläläisessä kerrostaloasunnossa, josta löytyy viisihenkinen perhe raakalaisella tavalla surmattuna. Toipuakseen tapauksen aiheuttamasta järkytyksestä Matilda pakenee lapsuutensa maisemiin Lappiin. Kasvattivanhempiensa luona Angelissa hänelle alkaa järkyttävällä tavalla paljastua sukunsa menneisyyden tapahtumat. Omituiset vainajia palvovat uhrimenot ja oudot ihmisen näköiset lumihahmot, joita hän kohtaa erämaassa saavat Matildan kiinnostumaan isänsä menneisyydestä.

"Ihmisen menneisyys on kuin tämä erämaa. Täällä on monenlaisia alueita, tunturin laelta on kaunis näkymä, sen takana on aapasuota, toisaalla kelohongat seisovat onttoina ja yksinäisinä. On tuuheaa metsää, puroja, lampia ja järviä. Maiseman värittää vuorotellen ruska, lumi, auringonvalo ja yön pimeys. Ja niillä kaikilla on oma paikkansa ja aikansa. Sininen naali ei esimerkiksi kuulu kesämaisemaan. Se on sama juttu oman menneisyytesi kanssa. Älä etsi paikkaa, jota ei tässä hetkessä ole olemassa. Se on luonnotonta ja vain rikkoo sinut."

*****

Pian käy ilmi, että karmiva perhesurma saattaa liittyä Matildan menneisyyteen, ja tieto siitä nostaa esiin kaikki ne unohduksiin piilotetut lapsuuden kipeät muistot.  Inarinsaamea äidinkielenään vasta puhumaan oppinut pieni Matilda yritettiin vaientaa mykäksi, kun häneltä koulussa kiellettiin oman äidinkielensä puhuminen. 

Oliko hänen isänsä Mikko-veli se, joka voisi palauttaa muistoista sen hirviön, mitkä Matildan mieli oli sulkenut pois. Oliko aika palauttaa mieleen ne pahat muistot lapsuudesta, jotka yrittävät nyt kertoa hänelle jotain?

*****

Kirjan tarinassa vuorottelee nykyhetki ja vuosikymmenten takainen tarina Ebbásta, joka rakastuu perheelliseen mieheen ja joutuu salaamaan raskautensa. Kaukana metsän keskellä, syrjäisessä mökissä syntyy kaksi tyttölasta, Áillun ja Áire. Turvaa etsiessään Ebbá joutuu miettimään, onko erämaa se paikka, joka pitäisi heistä huolta?

"Jos kohtelet puuta, kiveä ja tätä aapasuota hyvin, olet turvassa. Kun huolehdit siitä, joka elää vielä satojen vuosien päästä,elät itsekin aina." 

*****

Olipa taas Tuire Malmstedtiltä taitavasti rakennettu, jännityksen täyttämä teos, jonka koukuttavasti koottu kokonaisuus kolahti kovin koskettavasti. Vahvaa kerrontaa ja kauniita kielikuvia sisältävä, vangitsevasti otteessaan pitävä juoni, joka odotti ratkeamistaan aivan kirjan viimeisille sivuille. Metso-Vauramo-sarjan aloitusosa Lasitarha ennusti jatkolta jotain tällaista, mutta odotukset kyllä ylittyivät. Taisinkin tuolla Lasitarhan postauksessa toivoa, että seuraavaksi pääsisin Matildan lapsuuden Lappiin, ja toiveeni todella toteutui. Pohjoisen erämaan karut maisemat piirtyivät taas niin kauniina kirjan sivuilta. Kirjan tarinassa koskettavinta oli lukea saamelaiskansan elämisen vaiheista, alkuperäiskansan oikeuksista omaan kieleen ja kulttuuriin. Minulle tämän tarinan liikuttavinta antia oli seurata Ebbán elämän vaikeita hetkiä.

"Talven syliin syntyneet, hennot kuin lumihiutaleet"

 

Tuire Malmstedt

Lumihauta

Metso & Vauramo-sarja 2.osa

Aula & Co 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝


kuva Sara Lehtomaa

Tuire Malmstedt on Pieksämäellä asuva kirjailija ja opettaja, jonka esikoisteos Pimeä jää palkittiin Suomen dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari-palkinnolla.

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti