lauantai 17. syyskuuta 2022

Christy Lefteri: Laululinnut

 

kuva S&S


"Hän kulkee näkymättömänä meidän maailmamme läpi. Hoitaa lapsemme, siivoaa kotimme. Vailla ääntä. Hänellä on tarina kerrottavana. Kuuntelisitko häntä?"

Nisha on yksi niistä lukuisista naisista, jotka ovat jättäneet kotimaansa ja tulleet kotiapulaisiksi Kyproksen kauniille saarelle. Taakseen hän oli jättänyt lapsensa ja kotinsa, koska muuta vaihtoehtoa ei elämä hänelle kotimaassa tarjonnut. Miehensä kuoleman jälkeen Nisha oli joutunut tekemään vaikean päätöksen, ja työ kaukana merten takana oli nyt hänelle ainoa keino turvata pienen tyttärensä tulevaisuus. Tulevien vuosien aikana ikävään ja kaipaukseen lohtuna olivat puutarhassa vietetyt pienet hetket, jotka veivät hänen ajatuksensa tyttären luo.

"Puutarhassa oli pieni kalastusvene, joka toi Nishan mieleen Sri Lankan kalastajat - ne, jotka hän oli nähnyt makuuhuoneensa ikkunasta - ja Nisha tunsi tulleensa oikeaan paikkaan."

Sri Lankasta Välimerelle matkustanut Nisha on tullut siivoamaan, ja auttamaan hiljattain leskeksi jäänyttä Petraa kasvattamaan tämän tytärtä. Jo yhdeksän vuotta Nisha oli ikävöinyt ja kaivannut kotimaahansa jäänyttä tytärtään Kumaria. Tyttären kasvot Nisha näkee vain öiseen aikaan tapahtuvien puhelinkeskustelujen välityksellä. 

*****

Yläkerrassa asuvan kyproslaisen Giannisin tietokoneen ruutu on se ikkuna, jonka kautta Nisha on voinut kaikki nämä vuodet nähdä tyttärensä kasvot ja kuulla hänen äänensä. Giannis haaveilee avioliitosta rakastamansa Nishan kanssa ja sen mahdollistaakseen hän on sekaantunut alueella harjoitettavaan mustan pörssin toimintaan, rauhoitettujen pikkulintujen pyyntiin ja myyntiin. Aina, kun he lähtivät merelle rullalle käärittyine verkkoineen, heillä oli mahdollisuus jäädä kiinni ja päätyä vankilaan. Merelle suuntautuneet pyyntiretket olivat vaarallisimpia.

"Aamuisin, kun aurinko alkaa nousta, tuhannet muuttolinnut kaartavat alas taivaalta ja saapuvat saarelle lepäämään raskaalla matkallaan Välimeren yli. Tämä saari, tämä pieni lohkare meressä, sijaitsee yhden suositun muuttoreitin varrella. Linnut näkevät läheisen pikkukaupungin valot ja lentävät niitä kohti."  

*****

Eräänä päivänä Nisha sitten katoaa, ja tuntuu kuin maa olisi niellyt hänet.

Onko Giannisin harjoittama pikkulintujen salapyynti asia, joka paljastuttuaan on ollut osallisena tapahtumiin, jotka johtavat Nishan outoon katoamiseen? Vai löytyykö syy aivan jostain muualta, kun selviää lisää ulkomaalaistaustaisten kotiapulaisten hämäriä katoamisia? Poliisi, eikä kukaan muukaan tunnu välittävän näistä katoamisista, uskotaan elämäänsä pettyneiden naisten palanneen takaisin kotimaahansa. Nishan työnantaja Petra ja Giannis ovat ainoat, jotka haluavat uskoa löytävänsä kadonneen Nishan ja alkavat yhdessä etsiä tätä ja muita kadonneita naisia. 

Onko naisten kohtalona ollut samanlainen ansa, jonka tuhannet laululinnut kohtasivat muuttomatkallaan, ja palaaminen kotiin ei ollut enää mahdollista?

*****

Christy Lefteri on luonut Laululinnut-romaanissaan sydämeenkäyvän, surullisista ihmiskohtaloista kertovan fiktiivisen tarinan, joka pohjautuu Kyproksella paljastuneisiin, kotiapulaisiksi maahan tulleiden ulkomaalaistaustaisten naisten ja lasten katoamisiin. Vahvasti otteessaan pitävän tarinankerronnan sivuilla tunsin myös suurta surua kaikkien niiden luontokappaleiden, kauniiden laululintujen kohtalosta. Kirjan sivujen myötä pääsin mukaan paljon syviä tunteita herättävään Nishan tarinaan, joka on kirjassa kerrottu Petran ja Giannisin muistojen kautta. Erityisen koskettavaa oli lukea kirjan viimeiset sivut, äidin kirje tyttärelle ❤️

"Niinpä istuin siinä puutarhan pienessä veneessä 

ja lähetin yötaivaan kautta sinulle tarinoita ja rakkautta."


Christy Lefteri

Laululinnut

alkut. Songbirds 2021

suom. Leena Ojalatva

Kustantamo S&S 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝


kuva Kieran Coatman
Christy Lefteri kasvoi Lontoossa Kyprokselta paenneiden vanhempien lapsena. Hän opettaa luovaa kirjoittamista Brunel Universityssä. Laululintujen taustalla ovat Kyproksella sattuneet, todelliset kotiapulaisten katoamiset. Sekä Laululinnut että Lefterin aiempi romaani Aleppon mehiläistarhuri ovat olleet kansainvälisiä myyntimenestyksiä.

#kirjoja ulapalta - haasteeseen neljäs kirja 🌊


2 kommenttia:

  1. Tämä on tosiaan koskettava tarina, jossa on sekä kauneutta että surua. Kiva kuulla, että sinäkin pidit tästä kirjasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä(kin) Lefterin kirja herätti minussa paljon tunteita. Ja muistoja kauniilta Kyproksen saarelta, jossa muutaman kerran olen lomaillut.

      Poista