lauantai 24. syyskuuta 2022

Patricia Harman: Kätilön koettelemukset


kuva Bazar

 

Becky Myers palaa neljän vuoden jälkeen tuttuun Länsi-Virginiassa sijaitsevaan laaksoon. Aiempi hoitajan työ tohtori Blumin apulaisena on päättynyt, ja nyt he ovat matkalla tohtorin vanhalle klinikalle Hope Riveriin. Suuren 1930-luvun laman kourista tuskin selvinneenä Becky on nyt rutiköyhä ja tuntee olevansa vastuussa toimintakyvyttömästä entisestä lääkäristä, ilman työtä ja asuinpaikkaa. Puhumattoman entisen työnantajansa jättäminen köyhäintalon portaille tai valtion mielisairaalaan ei ollut Beckyn mielestä vaihtoehto.

*****

Hope Riverin yhteisölle nuoren kätilön apu on juuri nyt tarpeen, miesten jäätyä työttömiksi ja naisten yrittäessä ruokkia lapsiaan. Lasta odottava Patience Murphy tarvitsee kätilön työtä hoitaessaan apulaista, jonka hän nyt mielihyvin ottaa vastaan. Ja niin Becky ja toimintakyvytön tohtori Blum majoittautuvat Patiencen sinioviseen taloon, jossa he yrittävät selviytyä rahattomina päivästä toiseen. 

Vastentahtoinen ja kätilön työssään epävarma Becky joutuu yhä useammin, ristiriitaisten tunteiden vallassa Patiencen mukaan synnytyksiin;

"Vai oliko kyse hoitoammattilaisen velvollisuudentunnosta? Tai peräti siitä, että Patiencen tarjous palkkionpuolikkaasta houkutteli? Inhottaa ajatellakaan, että kyse olisi siitä. Olen kuitenkin huomannut muuttuneeni rahan saalistajaksi, köyhyys sitä teettää. Joka kerran on joutunut köyhäksi, osaa arvostaa joka lanttia."

*****

Menneisyyden koettelemukset ja niiden käsittely harteillaan Becky ja Patience joutuvat kohtaamaan myös seudulla raivoavan metsäpalon, ja joutuvat kerämään kaiken rohkeutensa pitääkseen Hope Riverin asukkaat turvassa. Vuorten sylissä lepäävä laakso tarvitsee nyt kipeästi periksiantamattomia ja päättäväisiä kätilöitään ja entistä taitavaa tohtoria, Isaac Blumia.

*****

Kirja pitää sisällään lohdullisen tarinan elämänuskosta ja ystävyydestä, joka kantaa kaikkein vaikeimpienkin aikojen yli. Ystävien tuki päivästä toiseen selviytymisessä antoi valonpilkahduksia joskus niin epätoivoisissakin hetkissä. Mielenkiintoisten henkilöhahmojen elämä korkealla, vuorten ympäröimässä karussa, mutta niin kauniissa laaksossa oli ajoittain lohduttoman tuntuista, mutta kuitenkin samalla toiveikasta. Synkimmistäkin hetkistä selviytyminen kovalla työllä, ehkä onnekkaastikin, ja periksiantamattomuus olivat tämän tarinan keskeistä antia.

 

"Elämä voi olla kovaa, mutta jos kuljemme käsi kädessä

 pidämme toistemme käsistä kiinni, pääsemme kyllä joen yli."


Patricia Harman

Kätilön koettelemukset

alkut. The Reluctant Midwife 2015

suom. Timo Korppi

Bazar 2022

 

 

kuva Guy Immega
Patricia Harman on työskennellyt yli 35 vuotta kätilönä ja kiertää aktiivisesti luennoimassa naisten terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Kokemuksiensa pohjalta hän on kirjoittanut kaksi muistelmateosta ja neljä romaania, joista Hope Riverin kätilö ja Kätilön koettelemukset on suomennettu. Harmanilla on kolme poikaa, ja hän asuu miehensä kanssaMorgantownissa Länsi-Virginiassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti