sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Kristin Hannah: Tomun ja tuulen maa

 

kuva WSOY

 

Ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen Texasissa eletään vaurauden aikaa. Vuoden 1908 kuivuus oli unohdettu, ja tasaiset sadekaudet olivat saaneet laajat vehnäpellot kukoistamaan Dalhartin pikkukaupungin takana levittäytyvillä  Suurilla tasangoilla. Niiden tuottamat vehnä- ja maissisadot olivat rikastuttaneet kaupungin asukkaita. Maatalouskoneiden kysyntä oli lisääntynyt ja niiden myynti oli rikastuttanut myös Elsa Wolcottin isän.

Vielä 25-vuotiaana kotona asuva Elsa haaveilee kirjallisuuden opiskelusta. Hän halusi päästä pois siitä elämästä, jota hän oli joutunut viettämään eristyksissä ja suojattuna teini-iässä potemansa reumakuumeen takia. Hän oli alkanut unelmoida omasta perheesta ja omista lapsista.

*****

Heinäkuisessa kansallispäivän juhlassa Elsa tapaa komean Rafe Martinellin, ja tuo kohtaaminen ja sen seuraukset ovat alku uudelle elämälle, ja Elsan on aika jättää synnyinkoti taakseen.

Rafen haihatellessa tulevaisuudesta Hollywoodissa tai New Yorkissa, Elsa puolestaan oli uuteen elämäänsä tyytyväinen. Kymmenisen vuotta myöhemmin elämä viljapeltojen keskellä on vaikeutunut, ja vuosikausia kestäneen kuivuuden ja pahan laman jälkeen selviytyminen maatilalla alkoi tuntua epätoivoiselta. Aviomiehen jätettyä perheensä, myös Elsan oli tehtävä tuskallinen päätös: jäädä vai lähteä. Voisiko hän jättää rakastamansa seudun ja appivanhempansa etsiäkseen parempaa tulevaisuutta Lännen vehreimmiltä mailta?

 *****

Unelma paremmasta elämästä Kaliforniassa osoittautui kamppailuksi olemassaolosta; telttaelämä siirtotyöläisten ja asunnottomien leireillä, raataminen paahtavassa kuumuudessa  puuvillapelloilla. Orjuus, josta ei tuntunut olevan poispääsyä.

Onko tämä se Amerikka, jonka nämä ihmiset ovat ansainneet?

"Tomu ja tuulet ovat ajaneet meidät eri puolilta maata tänne, aivan tämän suuren valtion laitamille, ja nyt me viimeinkin pidämme puolemme, taistelemme sen puolesta, minkä tiedämme oikeaksi." 

*****

Kirjan fiktiivinen tarina sijoittuu 1930-luvun Yhdysvaltojen historiaan, jolloin satojatuhansia perheitä lähti länteen paremman tulevaisuuden toivossa. Oli raastavaa lukea noiden ihmisten kohtaamista epätoivon hetkistä vuosia kestäneiden tomumyrskyjen ja kuivuuden raivotessa alueella. Siirtotyöläisen kohtaama arki Kaliforniassa osoittautui epätoivoiseksi kamppailuksi olemassaolosta, josta ei ollut poispääsyä. Ystävissä oli se voima, jonka turvin tarinan sitkeät naiset etsivät toisistaan turvaa noiden epätoivoisten olosuhteiden keskellä. Luovuttaminen ei ollut vaihtoehto. 

Oli sydäntäriipaisevaa lukea niistä uhrauksista, joita kirjan tarinan rohkea nainen oli valmis rakkauden tähden tekemään. Taidokkaasti ja todentuntuisesti kerrottu, todellisuuteen perustuva tarina oli matka lähimenneisyyteen. Matka niiden naisten selviytymistaisteluun, jotka suuren laman keskellä raatoivat auringonnoususta auringonlaskuun.

"Välillä silmät sulkiessani voin vannoa, 

että maistan yhä tomun." 

 

Kristin Hannah

Tomun ja tuulen maa

alkut. The Four Winds

suom. Marja Helanen

WSOY 2022 

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva Kevin Lynch / WSOY


Kristin Hannah (s. 1960) kouluttautui alun perin juristiksi, mutta ryhtyi jo 1990-luvulla päätoimiseksi kirjailijaksi. Hänen tuotantonsa käsittää nykyään yli kaksikymmentä palkittua romaania. Hannahin suomalaisetkin lukijat lumonneet kansainväliset jymymenestykset Satakieli ja Alaskan taivaan alla viipyivät New York Timesin bestseller listalla useita kuukausia, ja satakielestä on tekeillä myös Hollywood-elokuva. Tomun ja Tuulenmaa singahti heti ilmestyessään kaikkien myyntilistojen kärkeen.


2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa kyllä raastavalta tämä tarina jo näin blogista luettuna. En ole varma jaksaisinko lukea tätä, mutta teoriassa kyllä kiinnostaa. Pari Kristin Hannahin kirjaa olen lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi on, että tämänkin kirjan jälkeen teki mieli lukea vähän kevyempää tarinaa.

      Poista