lauantai 15. huhtikuuta 2023

Jenni Stammeier: Tyttö maissipellossa

kuva Docendo
 

"Anna Jokinen katosi tanssi-illan jälkeen Torontossa joulukuussa 1913. Keuruulaispiika löytyi henkitoreissaan maissipellosta lähes kolme viikkoa myöhemmin." 

Kiinnostavaksi tämän suomalaissiirtolaisen mystisen tarinan tekee se, että poliisin mukaan mitään rikosta ei oli tapahtunut. Todettiin, että englanninkieltä ymmärtämätön nuori nainen oli vain eksynyt. Yksin iltamyöhällä kuljeksinut vajaa-älyiseksikin epäilty tyttö oli monien mielestä itse syypää kohtaloonsa.

Toronton poliisin epäilyt mahdollisesta epäonnisen romanssin aiheuttamasta valkoisen orjakaupan uhriksi joutumisesta olivat myös hetken aikaa tutkinnan alla.

Lähes kolme viikkoa talvipakkasen kourissa harhailleen, lopulta kylmyyteen ja nälkään kuolleen Anna Jokisen tapauksessa moni seikka oli jäänyt avoimeksi. 

"Mitä sellaista oli tapahtunut, että hän mieluummin valitsi yksinäisyyden, kylmyyden ja nälän kuin paluun ihmisten pariin?" 

*****

Tyttö maissipellossa on erittäin kiinnostava aikamatka 1900-luvun alun suomalaisten, maaseuduilta suurkaupunkeihin tulleiden siirtolaisnaisten elämään. Miesvoittoisissa kaivoskaupungeissa nuoret naimattomat naiset olivat hyvinkin haavoittuvaisessa asemassa. Mainareiden kansoittamiin kaupunkeihin ja metsäkämppäkyliin saapuvat nuoret naiset saivat karun vastaanoton, Kanada ei ollutkaan se luvattu paratiisi, jonne he kuvittelivat saapuvansa. 

Maissipeltoon piiloutuneen Anna Jokisen mysteerikuolema on tarina yhdestä naiskohtalosta, arvoituksellinen ja selittämätön tapaus.

"Hänessä ei ole mitään omituista tai erityislaatuisuutta"  

 

Jenni Stammeier

Tyttö maissipellossa

Anna Jokisen mysteerikuolema 

Docendo 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝


 

kuva Docendo
 

Jenni Stammeier on tuottaja ja tietokirjailija, joka on tutkinut Amerikkaan lähteneiden suomalaissiirtolaisten vähemmän juhlittuja kohtaloita.

 

 

 

#lukumatkamenneisyyteen23 kohta 13. (Kirjassa tapahtuu rikos) 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti