keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Lynn Messina: Murha paremmissa piireissä

kuva Aula & Co

 

Beatrice Hyde-Clare on kutsuttu kasvattivanhempiensa mukana parempien piirien tilaisuuteen Englannin järvialueella sijaitsevaan Lakeview Hallin hienoon kartanoon. Tapaamisessa on tarkoitus tutustuttaa naimaikäisiä perillisiä toisiinsa, jotta he voisivat löytää mahdollisesti itselleen puolison. Beatrice tuntee kuitenkin olevansa 26-vuotiaana vanhapiikana sivullinen tällaiseen leikkiin. Lisäksi esteenä mahdolliselle naimakaupalle häneltä puuttuu yksi tärkeä asia, myötäjäiset. 

*****

Eräänä sateisen harmaana iltana Beatrice vetäytyy huoneeseensa kirjojen pariin. Lähtiessään etsimään lisää luettavaa kartanon kirjastosta hän törmää yllättäen ruumiiseen, joka lojuu hyllyjen välissä lattialla. Yllätys on myös se, että ruumiin vieressä seisoo Kesgraven herttua, nuorten neitosten tavoittelema komea poikamies. Pöyhkeästi käyttäytyvän herttuan ilmoitus uhrin itsemurhasta ei vakuuta Beatricea ja hän ryhtyykin itsepintaisesti selvittämään hämärää kuolemantapausta. Epäiltyjen listoille päätyy iso joukko kartanon vieraita, mukaan lukien herttua Kesgrave. Beatricea ihmetyttää, miksi tuo raivostuttavan itsetietoinen herttua haluaa myöhemmin osallistua Beatricen aloittamaan murhamysteerin ratkontaan, vaikka Kesgrave aluksi oli kieltänyt Beaa tutkimasta maustekauppias Otleyn kuolemaa.

*****

Kirjan tarina on hieno historiallinen ajankuvaus 1800-luvun englantilaisen hienostokartanon miljööstä. Verkkaisesti etenevä, leikillisenkin keveä ja huumorin sävyttämä kerronta saa kirjan tarinan tuntumaan ajoittain jopa leppoisan viihdyttävältä, vaikkakin kyseessä on mystinen murha. Kiinnostavaa on myös se, kuinka hienosti kirjan sivuilta välittyy parin sadan vuoden takainen maailma ja ihmiset sen keskellä. Juonen myötä pääsin osallistumaan yllättävän viihdyttävään hyvän mielen rikostarinaan, jossa ei mässäillä väkivallalla. Mieleen muistuvat Agatha Christien Miss Marplen murhatutkimukset, joita niin monet kerrat olen kirjojen lisäksi myös televisiosarjoistakin seurannut ja jotka aina vain jaksavat kiinnostaa. 

Oli erittäin kiinnostavaa uppoutua tarinan juonen kuljettamana nokkelan ja nopeaälyisen Beatricen laatimaan toimintasuunnitelmaan, jolla hän sai lopulta murhan ratkaistua. 

"Kaikki ne pienet tiedonjyvät, joita olin kerännyt sieltä täältä, 

yhdistyivät yhdeksi, selkeäksi ratkaisuksi."  

*****  

Lynn Messina

Murha paremmissa piireissä

alkut. A Brazen Curiosity

suom. Nelli Hietala

Beatrice Hyde-Clare ratkaisee-sarja 1. osa

Aula & Co 2023

Kiitos arvostelukappaleesta 💝 


kuva Jessica Xie

Lynn Messina on yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja, joka on kirjoittanut toistakymmentä romaania. Beatrice Hyde-Clare ratkaisee-sarja sijoittuu 1800-luvun alun Englantiin. Hänen ensimmäinen romaaninsa Fashionistas (suom. "Muodin orjat") on käännetty kuudelletoista kielelle ja sen pohjalta on tehty elokuva, jonka pääosassa esiintyy Lindsay Lohan. Hänen esseitään on julkaistu Self, American Baby-lehdessä ja New York Timesin Modern Love-kolumnipalstalla. Hän osallistuu säännöllisesti The Timesin vanhemmuutta käsittelevän blogin kirjoittamiseen. Messina asuu New Yorkissa poikiensa kanssa.


kuva Aula & Co 

Beatrice Hyde-Clare ratkaisee -sarjan 2.osa  Jadetikarin arvoitus ilmestyy syyskuussa 2023.

 

#lukumatkamenneisyyteen23 kohta 18. (Kirjassa on kirjoja)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti