keskiviikko 17. toukokuuta 2023

Pam Jenoff: Pariisin vakoojatar

 

Eleanor Trigg toimii Isossa-Britaniassa järjestössä, jonka tehtävä on kouluttaa ja lähettää agentteja Ranskaan auttamaan vastarintaa. Eletään 1940-lukua ja maailma on sodassa. SOE oli brittivirasto, jonka tehtävänä oli lähettää agentteja manner-Eurooppaan hoitamaan salaista sabotaasia. Järjestön aiemmin lähettämät miehet ovat usein jääneet jo heti kiinni ja heidät on pidätetty. Eleanorin, järjestön sihteerinä toimivan entisen puolalaisen ehdotuksesta miesten sijasta kentälle lähetetyt naiset voisivat paremmin sulautua joukkoon. Ja niin Trigg saa johdettavakseen salaperäisen naisagenttien joukon, jota hän alkaa kouluttaa radisteiksi; auttamaan ja aseistamaan partisaaneja, jotka käyvät salaista vastarintaa Saksan miehittämässä Ranskassa.

"Nuoret miehet olivat Ranskassa harvassa, mutta naisia oli kaikkialla. Heidän joukkoonsa on helppo sulautua kadulla tai kaupoissa ja kahviloissa."

Eleanor Triggin tarkkaan valitseman naisjoukon koulutus oli yhtä ankaraa ja perusteellista kuin miestenkin kohdalla. 

Peitehenkilöllisyydet saatuaan nämä kaksitoista vakoojatarta olivat valmiina vastaanottamaan tuon kuolemanvaarallisen tehtävän, jonka todellisuuden he tajusivat vasta ollessaan syvällä natsien miehittämän alueen sydämessä. 

*****

Pari vuotta myöhemmin, kun toinen maailmansota on jo päättynyt liittoutuneiden voittoon, maahanmuuttajien lakitoimistossa New Yorkissa työskentelevä Grace Healey löytää Grand Central-rautatieasemalla olevan penkin alta sinne jätetyn laukun. Laukusta löytyy kirjekuoressa kahdentoista naisen valokuvat. Kaikki kuvissa olevat naiset olivat pukeutuneina univormuihin. Keitä olivat nämä naiset, jotka eivät koskaan palanneet kotiin? Alkaessaan selvittää naisten henkilöllisyyttä Grace huomaa sukeltavansa yhä syvemmälle näiden käsittämättömän rohkeiden naisten menneisyyteen.

*****

Tositapahtumien inspiroimana Pam Jenoff  on luonut tässä fiktiivisessä teoksessaan tarinan toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista. Ystävyyden voima, mikä naisten keskuudesta tässä surullisen koskettavassa kertomuksessa huokuu, on uskottavan todentuntuisesti aistittavissa. Ajoittain kirjan lukemisessa oli pidettävä taukoja, koska tapahtumat vaativat hengähtämään, niin tunteisiin meneviä ne välillä olivat. Pari henkilöhahmoa Eleanorin lisäksi nousi kirjassa ylitse muiden; Marie ja intialaistaustainen sikhityttö Josie. Heidän uskomaton rohkeus ja järkkymätön päättäväisyys veivät minut maailmaan, jonka surulliset ja julmat, todelliset tapahtumat ovat vain alle sadan vuoden takaisia. Kuinka tärkeää meille kaikille on se, että nämä järkyttävät sota-aikojen tapahtumat eivät jäisi unholaan, että ne muistettaisiin. Tämän tarina auttaa muistamaan 💙

Josien äidin unohtumattomat sanat tyttärelleen:

"Luo itsellesi historia, josta voit olla ylpeä."  

*****  

Pam Jenoff

Pariisin vakoojatar

alkut. The Lost Girls of Paris

suom. Katja Blunden

Harper Collins 2023

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva Mindy Schwartz Sorasky


Pam Jenoff on kirjailija ja asianajaja. Hän on työskennellyt aiemmin mm. Pentagonissa sekä diplomaattina Puolassa. Jenoff on kirjoittanut yli kymmenen historiallista romaania. Kirjoista on suomennettu tähän mennessä mm. Quill-palkintoehdokkaanakin ollut Diplomaatin vaimo ja koskettava Sirkustyttö

 

Sirkustyttö oli viime vuonna se kirja, jonka luettuani ihastuin Pam Jenoffin mukaansatempaavaan kerrontaan.

Onneksi kirjailijalta on suomennettu lisää historiallista luettavaa. 

kuvakaappaus Goodreadsista
 

Koodinimi Safiiri  ilmestyy jo syyskuussa 2023. 

 


 

 

 

 

#lukumatkamenneisyyteen23 kohta 15. (Kirjassa ystävyys on tärkeässä roolissa) 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti