tiistai 15. helmikuuta 2022

Pam Jenoff: Sirkustyttö

 

 

Toisen maailmansodan raivotessa Saksassa nuori hollantilainen Noa, joka on karkotettu kotoaan häpeällisen raskauden jälkeen, päätyy tyttöjen turvakotiin, jossa hän synnyttää tummasilmäisen ja oliivi-ihoisen poikalapsen. Hänelle kerrotaan, että lapsi pääsee hyvään saksalaiseen kotiin. Laitoksen tarkoituksena on saattaa maailmaan terveitä lapsia palvelemaan kolmatta valtakuntaa.

Vastasyntyneestä lapsestaan erottuaan ja turvakodista lähdettyään Noa pääsee  siivoojaksi Bahnhofin laakson pohjalla olevalle rautatieasemalle, joka on oivallinen paikka saksalaisten keskitysleireihin matkalla olevien junien yöllisiin pysäköinteihin ja veturien vaihtoihin.

*****

Eräänä talvipakkasena myöhäisiltana hän havahtuu ääniin, jotka kuuluvat hiljattain asemalle saapuneesta tavarajunan vaunusta. Ovenraosta kurkistaessaan häntä kohtaa järkyttävä näky:      

"Vauvoja, liian monta pikkuruista vartaloa laskettavaksi makaa vaunussa oljilla, kylki kyljessä, päällekkäinkin. Suurin osa makaa liikkumattomana, enkä voi tietää ovatko ne kuolleita vai nukkuvatko. Hiljaisuuden lomasta kuuluu säälittäviä vinkaisuja, haukkovaa hengitystä ja vaikerrusta kuin pienten karitsojen määkinää."

*****

Kiedottuaan alastoman lapsen siivousliinansa sisään Noa pakenee talvisen pakkasyön pimeydessä läheiseen metsään, vailla tietoa määränpäästä ja selviytymisestä. 

Noan ja lapsen pelastus on lähiseudulla oleva sirkusseurue, jonka suojasta he saavat turvapaikan. Noan on vain opeteltava trapetsitaiteilijaksi voidakseen jäädä sirkukseen. Tieto siitä, että maankuulu Neuhoffin sirkus pääsee esiintymään Saksan rajojen ulkopuolelle, antaa hänelle voimaa selvityä mahdottomalta tuntuvasta tehtävästä. Opettajaksi Noa saa Astrid Sorrellin, jonka perhe omisti aikoinaan maailmankuulun Klemtin sirkuksen. Juutalaisperheensä sodan aikana kadottanut Astrid on sirkuksen vetovoimaisin akrobaatti, joka kantaa salaisuuksia menneisyydestään, jotka paljastuessaan eivät jättäisi rauhaan myöskään häntä suojelevaa sirkusta. Junanvaunussa sirkusmatkalla syntynyt Astrid, joka vihasi nuorempana sirkuselämää, tajuaa nyt että pelastaakseen itsensä ja ystävänsä lapsineen heidän on taisteltava yhdessä. Ja tie pelastukseen on sirkuskiertue Ranskaan.  

"Vaikka me kaksi emme ole lainkaan samanlaisia, näen Noassa yhä enemmän sellaista itsepäisyyttä, joka muistuttaa minua nuoremmasta itsestäni. Impulsiivisuutta, jonka takia hän saattaa itsensä vaaraan - ja siinä samalla meidät kaikki."

*****

Sirkustyttö on koskettavan lämminhenkinen ja kiehtova todellisuuspohjainen, fiktiivinen tarina ystävyyden voimasta, jonka avulla vaikeimmissakin olosuhteissa on selviämisen mahdollisuus. Kirjan sivuilla sirkuksen maailma piirtyi todellisen tuntuisena silmiini ja oli helppo ihailla näitä taitavia esiintyjiä, jotka toivat valoa ja elämäntoivoa sodan kauhujen keskellä oleville ihmisille. Tarinaan uppoutuminen oli alun järkytyksen jälkeen mukaansatempaavaa, sodan kauhuista ja mielettömyyksistä huolimatta kaunis selviytymistarina.

*****

Sirkustyttö on kirjailija Pam Jenoffin mukaan saanut innoituksensa tarinasta, jonka mukaan saksalainen sirkus suojeli ja piilotti juutalaisia sodan aikana. Myös tarina "Tuntemattomista lapsista" - tavaravaunu täynnä juutalaisia vauvoja, jotka oli riistetty perheeltään ja lähetetty keskitysleireille - on ollut inspiraation lähteenä.

*****

 

Pam Jenoff

Sirkustyttö

alkut. The Orphan's Tale 2017

suom. Maija van de Pavert

HarperCollins 2021

kuva Mindy Schwartz Sorasky


Pam Jenoff on kirjailija ja asianajaja. Hän on työskennellyt aiemmin mm. Pentagonissa sekä diplomaattina Puolassa. Sirkustyttö on hänen kuudes romaaninsa ja siitä tuli heti ilmestyessään myyntyimenestys. Jenoff on kirjoittanut myös mm.Quill-palkintoehdokkaana olleen historiallisen romaanin Diplomaatin vaimo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti