sunnuntai 21. huhtikuuta 2024

Elodie Harper: Sudenluola

 

kuva Bazar

 

Troijan kauniin Helenan kaupungista kotoisin olevan arvostetun kreikkalaisen lääkärin tyttären Timareten elämä saa järkyttävän käänteen, kun hänen isänsä kuolee. Pian isän kuoltua rutiköyhän perheen äiti joutuu myymään tyttärensä, jotta tämä säilyisi hengissä.

*****

Troijasta alkaneella merimatkalla, muiden orjien lailla kannelle sullottuna, nuorella tytöllä ei ole aavistustakaan mikä häntä, orja-Amaraa perillä Pompeijissa odottaa.

Orjan tulevaisuus on edessä myös Victorialla, joka oli vauvana jätetty tunkiolle sonnan ja kalansisälmysten keskelle kuolemaan.

"Sinä aloitit elämäsi tunkiolla," Amara sanoo, "mutta minulla oli koti. Olin lääkärin tytär. Minulla oli elämä."

*****

Antiikin Pompeijin kujat tulevat nyt tutuiksi kun Amara, pahamaineisen Sudenluola-bordellin orja, toisten kaltaistensa lailla vauraan kaupungin sivukatujen vaarallisessa maailmassa asiakkaita metsästävä, älykäs nuori nainen miettii keinoja vapautuakseen vihaamansa Felixin orjuudesta. Minkä hinnan hän on valmis siitä maksamaan?  

***** 

Kirjan tarina sijoittuu antiikin Pompeijiin ennen ajanlaskumme alkua, vuoteen 79 JKR, aikaan jolloin Vesuvius purkautui. Olipa kiinnostava matkata tämän kirjan myötä kauas historiaan, tutkimaan tuon ajan elämää. Historiasta ammennetut aiheet, ja niiden pohjalta luodut fiktiiviset tarinat ovat aina kiehtoneet minua ja tämä kirja oli kyllä yksi niistä. Matka menneisyyteen tämänkin tarinan mukana, kaikesta kertomuksessa kuvatusta alistamisesta ja sorrosta huolimatta oli puoleensavetävää.

Äärimmilleen alistetun ihmisen, vihan täyttämä elämä oli ajoittain tuskallistakin luettavaa. Mutta se henkinen vahvuus, jonka löytyminen tämän sydäntä riipaisevan tarinan sisältä oli jotenkin niin lohdullista ja koskettavaa. 

*****

Elodie Harper

Sudenluola

alkut. The Wolf Den

suom. Laura Beck

Bazar 2023

 

kuva Elodie Harper
Elodie Harper on brittiläinen kirjailija ja toimittaja. Kirjailijauransa ohella Harper työskentelee ITV News Anglia-kanavalla, ja on sitä ennen toiminut Channel 4 News-uutisohjelman tuottajana. Harper ylläpitää internetsivuillaan antiikin Pompeijin historiasta kertovaa blogia.

Sudenluola on Harperin esikoisromaani, joka aloittaa antiikin Pompeijiin sijoittuvan historiallisen romaanitrilogian. Sarjan toinen osa Kultaisen oven talo julkaistaan marraskuussa 2023 ja kolmas osa Fortunan temppeli keväällä 2024.

1 kommentti:

  1. Katopa,
    joku muukin lukenut tämän kuin minä! :)
    Blogiin ja kirjavinkkeihin; kieltämättä sytkäytti.

    VastaaPoista