sunnuntai 8. elokuuta 2021

Winston Graham: Poldark - Laululintu

 

Winston Grahamin Poldark-sarjan kahdennessatoista osassa Laululintu eletään 1800-luvun alkupuolta Cornwallissa. Rossin ja Demelzan lapset ovat jo aikuisia, nuorinta Henryä lukuunottamatta. Ross on jo jättänyt poliitiikan ja viettää nyt suurimman osan ajastaan kotimaisemissa, johon liittyy nyt kaivokset Wheal Grace ja Wheal Leisure ja piilossa laakson perukoilla sijaitseva kotitila Nampara.

Demelza: "Tiedätkö - oletko huomannut, kuinka kaunis aallokko on, kun se saapuu tällaiseen avaraan rantaan? Katselen sitä usein talolta. Meren pinta on sileä ja liikkuu aaltoa hitaammin. Pinta jotenkin rullautuu sisäänpäin suureksi kyttyräksi, joka kutistuu ja terävöityy rantaa lähestyessään kunnes aalto särkyy vaahdoksi."

Poldarkin ihastuttava pariskunta osallistuu toisinaan ystäviensä järjestämille kutsuille, joissa Ross harmikseen joutuu tapaamaan sir George Warlegganin, elämänikuisen vihollisensa. Yhä edelleen näiden miesten vuosikymmeniä kestänyt vihanpito vain jatkuu. Georgen ensimmäinen, jo edesmennyt vaimo Elizabeth oli Rossin entinen kihlattu, ja Georgea vainoavat yhä ajatukset Valentine-poikansa syntyperästä. 

Ross: "Toden puhuen mieleeni juolahti tänään, että vanhojen kaunojen unohtamisessa saattaa olla puolensa. Viidenkymmenen vuoden päästä vuorovesi nousee ja laskee aivan samaan tapaan kuin nytkin, meri pärskyy ja vaahtoaa, tuuli puhaltaa ja aurinko porottaa aivan samalla tavalla; mutta meitä ei enää ole - tai useampia meistä. Ei ehkä ole mahdoton ajatus, että jos olisin purrut hammasta, olisin pystynyt tänään tarjoamaan Georgelle sovinnon kättä."  

*****

Kirjan yksi keskeisin henkilö on jo aikuisuuden kynnyksellä oleva Isabella-Rose, jonka orastavaa laulajan uraa seurattiin jo edellisessä Poldark- Kaksiteräinen miekka  . Poldarkien nuorin tytär, periksiantamaton ja oman tiensä kulkija, on perinyt äitinsä kiintymyksen musiikkiin. Tytär, jossa yhdistyy äiti Demelzan tarmokkuus ja isä Rossin sinnikkyys. Ja niin nuori Bella aloittaa laulajan opinnot Lontoossa, ja päätyy pian Ranskaan. Maurice Valery, Bellaan rakastunut kapellimestari haluaa hänet esiintymään italialaisen Rossinin säveltämään koomiseen oopperaan. Sevillan parturi esitettäisiin Ranskan Rouenissa ja Bella laulaisi englannin kielellä.

Mauricen mielestä tämä oli loistava ajatus. Bellan vastustellessa hän oli todennut: "Vakuutan, ettei Englantia vastaan tunneta minkäänlaista katkeruutta. Sodasta on jo viisi vuotta ja. Napoleon on karkotettu lopullisesti." 

Ja oopperasta tulikin läpimurto Isabella-Rosen ensiesiintymiselle. Teatterin kaikki istumapaikat oli loppuunmyyty ja seuraavana päivänä arvostelut ranskalaisissa lehdissä ylistivät nuorta primadonnaa.

"Sopraano Rosinan roolissa nuori brittinäyttelijä, jolla on uskomaton ääni, ihastuttava persoona ja luultavasti loistava tulevaisuus."  

*****

Ratsastusonnettomuudessa miehensä menettänyt, Poldarkien vanhempi tytär Clowance johtaa pientä laivayhtiötä, jonka hänen miehensä Stephen perusti ennen kuolemaansa. Kahden kosijan piirittämänä lapseton Clowance yrittää luottaa ratkaisuunsa, mikä se sitten onkin ja jättää entinen taakse.

"Minä edelleen - tavallaan rakastan Stepheniä. Vaikka lopussa melkein tuntui, että vihasin häntä. Hän on kuitenkin se, johon rakastuin ensisilmäyksellä. Tiedän, että nyt tietyssä mielessä muistelen sortunutta haavekuvaa ja minun kannattaisi unohtaa hänet."

*****

Valentine, George Warlegganin ja Elizabethin poika elää Selina-vaimonsa ja poikansa kanssa Place Housen kartanossa ja viettää epämääräisten ystäviensä seurassa viinanhuuruista elämää. George-isänsä kanssa hänellä ovat välit vuosien saatossa katkenneet, ja niitä hiertää Valentinen syntyperään liittyvät katkeruudet ja epäilykset.

Mustan kuun aikana syntynyt lapsi on kaksikymmentäkuusi vuotta ja kolmesataayksi päivää syntymänsä jälkeen täyttänyt kohtalon, jonka raivostunut Agatha-täti oli tämän syntymähetkellä ennustanut.

*****

Paynterit, Jud ja Prudie, jotka olivat palvelijoina Namparassa silloin, kun Ross oli tuonut nälkiintyneen tyttölapsen (Demelzan) mukanaan Redruthin markkinoilta, viettävät nyt vanhuuttaan pienessä syrjäisessä mökissä. Naapurissa asuvat Music ja Katie Thomas auttavat heitä selviytymään arjessaan, sillä ilman Thomaseita Paynterit olisivat joutuneet köyhäintaloon. Murahtelevat ja marmattavat vanhukset eivät tuota apua tunnu liiemmin arvostavan. Sen sijaan Demelza oli kiitollinen näistä Thomasien ponnisteluista, koska hän tunsi olevansa kiitollisuudenvelassa Judille ja Prudielle.

Dwight Enysin ja vaimonsa Carolinen, Geoffrey Charles Poldarkin perheen, Demelzan veljien perheiden ja monien muiden jo aiemmista Poldark-sarjan kirjoista tutuksi tulleiden henkilöiden elämää seurataan myös tässä viimeisessä kirjassa.

*****

Jotenkin tuntui tosi haikealta lukea tätä viimeistä Poldark-sarjan kirjaa. Koko sarjan myötä sain upean ja huikean historiallisen lukukokemuksen, jota mitkään sanat eivät kykene ilmaisemaan.  Yhdentoista aiemman teoksen myötä kiinnyin kaikkiin näihin lukuisiin kiinnostaviin henkilöihin ja nyt on tosi vaikea jättää heille hyvästit. Kauniit Cornwallin nummimaisemat ja kivikkoiset kalliorannat, niitä jään myös kaipaamaan. Toivoa vain sopii, että joskus vielä näistä sarjan viimeisimmistä osista tehdään myös tv-sarja, kuten alkuosan kirjoista on tehty.

*****

He ylittivät portin, kulkivat hiekkapeitteistä kivikkoa parin jaardin matkan rantakauraryppäiden lomitse ja astuivat pehmeälle hiekalle, joka painui tiiviiksi heidän jalkojensa alla. Sitten heidän edessään avautui kolme mailia pitkä kapean kullanhohtoinen hietikko, jonka vasemmalla puolella levittäytyi raukea meri ja oikealla hiekkadyynit ja niiden jälkeen tummat kalliot, joista lähimmällä Wheal Leisure savutti ja köhisi.

 

"Cornwallin maata!" hän sanoi. 

"Haistakaa! Se tuoksuu aivan erilaiselta! Olemme kotona!" 

 

Winston Graham: Poldark - Laululintu 

alkuteos: Bella Poldark 2002

suom. Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen

Gummerus 2021

arvostelukappale

751 sivua 

kuva Gummerus

 

2 kommenttia:

  1. Olipa mukava kun löysin blogisi. Liityinkin lukijaksi samantien. Poldark-kirjoja en ole lukenut, mutta televisiosarjasta pidin paljon. - Mukavaa elokuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Minä taisin löytää blogisi jo viime talven aikana, kun etsiskelin kirjavinkkejä. Kirjablogien kautta olen saanut paljon mielenkiintoista luettavaa, kiitos sinunkin blogisi. Ja sitten rohkaistuin itsekin kirjabloggaajaksi. Poldarkiin minäkin tutustuin ensin tv-sarjan myötä ja sitä kautta kirjoihin.Ja tykästyin noihin, historiaakin tulee näin kerrattua. Aurinkoisia elokuun päiviä sinullekin 🌞

      Poista